Hjemmebiograf fra a til z med laserprojektor
Sådan laver du din egen hjemmebiograf
Film i 4k-opløsning med laserprojektor og fuld power surround sound i hjemmebiografen. Her er guiden, der bringer der fra start til slut.
Din hjemmebiograf kan – men skal ikke nødvendigvis – bestå af følgende:
- Laserprojektor
- Lærred (også kaldet skærm)
- Receiver eller sound bar
- Blu-ray player (leverer stadig den bedste surround sound lyd)
- Subwoofer
- Højtalere
- Streaming device (som fx. AppleTV eller blot din computer)
- Spillekonsol (fx. Playstation eller Xbox)
- CD-afspiller
- TV
- Boks til at modtage tv-signal (hvis du stadig er abonnent på et satellit signal)
Det er en lang liste, og ikke alle dele er nødvendigvis lige vigtige for dig. Hvis du ikke er gamer-typen, der insisterer på fuld knald på lydeffekterne, så kan du købe en receiver med færre indgange og droppe spillekonsolen. Dine DC’er ligger sikkert allerede på din computer, eller du abonnerer på en streamning-tjeneste, og TV-signalet klares måske af dit Smart-TV. Så er du nede på en indkøbsliste, der ser således ud:
- projektor
- lærred
- blue ray-afspiller
- reciever
- subwoofer
- højtalere
Bemærk iøvrigt at der skal strømstik og kabler til det hele.
Undgå begynderfejlene når du planlægger din hjemmebiograf
Inden du farer ud og køber ind, skal du forbedrede dig grundigt for at undgå at forkøbe dig dyrt. Selvom laserprojektorerne idag kommer med en vis fleksibilitet i form af zoom lenses og andre indstillinger, så kan du nemt risikere at købe en projektor eller et lærred, som ikke passer til dit rum, eller som det er ubehageligt at se film på.
De næste trin tager dig igennem alle vigtige overvejelser, opmålinger og beslutninger inden du køber alle delene til din hjemmebiograf.
Trin 1: Hvor højt er der til loftet?
Loftshøjden i dit rum er afgørende for hvor bred en skærm, du kan købe, og hvor langt tilbage i rummet du skal placere din projektor. Og endelig, hvormange siddepladser du kan etablere, og hvor langt tilbage i rummet siddepladserne skal være, for at dine gæster får en god oplevelse.
Det rareste for dit publikum er at kikke en smule opad, så beregn mindst 60 cm og gerne op til en meter mellem gulv og undersiden af din skærm. Nu måler du loftshøjden og trækker de 60 cm fra (eller mere hvis du har valgt det), og du har nu den maksimale højde dit lærred kan have.
Læs mere om at vælge lærred og opsætningen af det her
Trin 2: Hvilken aspect ratio ønsker du at se film i?
Nu er det tid at finde ud af hvor bredt et lærred, din hjemmebiograf kan håndtere. Den maksimale bredde på dit lærred afhænger af, hvilket format du ønsker dit lærred i.
Det er med andre ord tid at vælge aspect ratio. De mest almindelige dimensioner er 4:3 (næsten ligesiddet firkantet) og 16:9 (mere aflang firkant). Her skal du vælge 16:9, så du får fuld gavn af de nyeste opløsninger i HD og 4K. Skulle svigerfar så komme med en gammel videooptagelse i 4:3, så rummer dit lærred fint det, da 16:9 er en højere dimension.
Hvis du insisterer på kun at opsætte et lærred til 4:3, så får du her begge metoder til at udregne dit lærreds bredde:
1. Hvis du skal dimensionere dit lærred til 4:3, så skal du gange den maksimale højde med 1,33 for at finde lærredets maksimale bredde.
2. Hvis du går efter 16:4, så skal du gange højden med 1,78.
Bemærk at du nu sagtens kan sidde med målene på et fuldstændigt overdimensioneret stort lærred. Det er helt ok for nu. I de følgende trin snævres størrelsen ofte mere ind. Nu skal projektoren nemlig tænkes ind i dit setup.
Trin 3: Hvor langt tilbage skal projektoren placeres?
Lav en bruttoliste af projektorer, der matcher dit budget og dine preferencer for billedkvalitet, og noter så hver deres throw ratio. Dvs. projektorens evne til at sprede lyset uden at billedkvaliteten går tabt. Throw ratio er typisk angivet som et interval af tal, da zoom lens-indstillingen giver en smule manøvrerum efter opsætning.
Læs evt. om at vælge projektor her
Nu ganger du dit lærreds bredde med begge tal for throw ratio. Hvis du fx. har et lærred på 2 meter og vil undersøge dine placeringsmuligheder for en projektor med en throw ratio fra 1.8 til 2.2, så laver du følgende to regnestykker.
- 1.8 x 2 m = 3,6 m
- 2,2 x 2 m = 4,4 m
Nu ved du, at netop denne projektor skal placeres mindst 3,6 meter fra lærredet og maksimalt 4,4 meter fra lærredet.
Mange projektorer kommer idag med short throw ratio og ultra short throw ratio, der gør det muligt at placere dem meget tættere på lærredet.
Nu mangler du kun at beslutte dig for, hvor højt din projektor skal placeres.
Trin 4. Hvor højt skal projektoren placeres?
Nu skal du beslutte, om din projektor skal fastgøres til loftet eller stå på et bord.
Typisk projekteres billedet en smule opad, hvorfor billedet skal justeres på plads med indstillingen shift lens.
Shift lens kan både projektere billedet horisontalt og vertikalt, men – vigtigt – ikke begge dele lige godt på samme tid. Du kan altså ikke forvente et godt resultat, hvis du både placerer din projektor helt oppe under loftet og helt ude til den ene side i rummet.
Som udgangspunkt er det optimalt for billedkvaliteten slet ikke at røre ved shift lens og placere projektoren lidt midt for dit lærred. Det er bare ikke en mulighed, da det vil forstyrre publikums synsfelt.
Trin 5. Hvor langt tilbage skal du etablere siddepladserne?
Placerer du dem for tæt på lærredet, vil lyset være ubehageligt, og du risikerer at ødelægge oplevelsen af at kikke på et sammenhængende billede i bevægelse, da de mange pixels, som billedet er lavet af, bliver tydelige for det menneskelige øje.
Som tommelfingerregel gælder, at jo højere opløsning din projektor kører med, jo tættere på kan I sætte jer. Og da opløsningerne går fra gode HD til supergode opløsninger som UHD og 4K, så betyder afstand ikke længere så meget.
Mange hjemmebiografejere rykker dog lidt rundt på stole og sofaer i den første tid for at finde netop den afstand, de trives bedst med.
VALG AF HØJTALERE & LYDSYSTEM
Afstem lærredets bredde så der er plads til højtalere på begge sider af lærredet. For at skabe biograflyden skal du have højtalere både foran, bag og ved siden af dig, når du sidder i din sofa. Der er forskellige måder at opsætte højtalerne. I denne guide har vi valgt det minimale setup for at skabe surround sound.
God lyd er ikke bare god lyd. Hvor musik ofte kommer i stereo, så er filmenes lydspor idag pakket i et miks af mange kanaler, hvor dialogen fx kommer ud i én kanal, mens andre kanaler er dedikerede til særlige lyd-oplevelser, som instruktøren vil fremhæve, som fx en dråbe, der rammer en vandpyt. Specielt de dybe bass lyde stiller høje krav til dit udstyr.
Lydsystemerne til hjemmebiograf kan dog typisk bruges til både film og musik, så du behøver ikke udelukke det ene frem for det andet. Men tænk over hvad du bruger flest timer på. Er det film, kan du opnå en sublim oplevelse med højtalere, der ikke er topnutch, fordi det visuelle ‘stjæler’ en del af din opmærksomhed.
Korrekt opsætning af højtalerene
Midterhøjtalerne står for ca 50% af lydmængden og herfra kommer bla. dialogen. Der er forskellige anbefalinger med hensyn til om disse højtalere skal være under eller over dit lærred, men så længe du ikke putter højtaleren ind i et møbel, så bør lydoplevelsen var til den rigtig gode side. Et godt tip er også at lade midterhøjtalerne og selve surround sound-systemet være fra samme serie. De andre højtalere kan bedre erstattes af andre mærker og serier.
Musik og specialeffekterne kommer næsten alle sammen fra de forreste højtalere ved siden af dit lærred. Hvis du bruger kompakte højtalere forrest, kan midterhøjtalerne være mellemstore højtalere, men hvis du går all in med fab lyd i towerhøjtalere forrest, så vil du for en perfekt dimensionering af det samlede lydbillede være nødt til at gå efter større midterhøjtalere.
Dedikerede surround sound højtalere skal du placere bag dig og evt. ved siden dig. Det er dem, der i samarbejde med de andre højtalere skaber den retningsbestemte lyd af et tog, der kører forbi. Højtalerne bagved står også for stemningsgivende lyd som fx. bladenes raslen i en skov. Det er den rette hjemmebiograf stemning.
Bemærk at højtalerne skal bruge godt med plads omkring sig for at skabe den gode lyd. Lad være med at placere sofaen lige op af højtalerne.
Læs om opsætninger af surround sound med 5 til 9 højtalere: https://www.dolby.com/us/en/guide/speaker-setup/index.html
Tips til budgettet
Meget store rum – over 200 meter lange – skal du købe forstærker til for at fylde rummet. Små rum på fx 3,5 x 5,5 meter hvor du ikke har brug for at få nyrerne rystet af lyd, kan du sagtens nøjes med en lille subwoofer og en reciever for at opnå biograf-lyd.
Du er med andre ord nødt til at forholde dig til rummets størrelse og dine ambitioner for lydniveauet, når du skal beslutte dig for dit indkøbsbudget til dit lydsystem.
Er du mest til film, anbefales det at gå efter så god subwoofer (det er den højtaler, der laver de dybe bass-lyde) som muligt og bruge ekstra penge på højtalere med midter-kanalerne. Vil du også kunne lytte til musik i en sublim lydkvalitet, skal du også lægge ekstra budget til højtalerne foran dig ved siden af lærredet. Er der stadig luft i budgettet, så gå efter nummer 2 subwoofer. Det giver bedre lyd på flere siddepladser.
Det er muligt at købe trådløst hjemmebio, men har du ambitioner om sublim lyd, skal du kable og gå efter tykke kabler, der bedst transporterer lyden frem til dine højtalere.
Er budgettet stramt, kan du godt indkøbe efter at kunne bygge ud løbende. Start fx med gode stereo-højtalere og et surround-sound reciever, der kan håndtere stereo. Så har du lagt et fornuftigt fundament.
Ordforklaringer
Brug for forklaringer på hvad ordene betyder? http://www.digitaltrends.com/home-theater/home-audio-glossary-basic-speaker-terms-and-definitions/
TILSLUTNINGSMULIGHEDER TIL COMPUTER OG ANDRE ENHEDER
Projektorerne har porte (også kaldet indgange) til at modtage lyd og billede fra andre enheder, herunder din computer. Nogle tilbyder endda trådløs overførsel af de mange bytes, der skal til for at afspille en film.
Vælger du trådløs, skal du indtænke, at det reelt bliver din computers styrke (RAM) der afgør, hvor god en filmoplevelse I får. Der skal virkelig råstyrke til, og hvis målet er film i 4K-opløsning på det helt store lærred, så kan en almindelig hjemmekontor-pc formentlig ikke følge med. Skal I se hjemmevideo og youtube-klip vil det passe bedre.
Når du går efter film i højopløsning, skal du vælge HDMI-kabler til opgaven. Du kan godt overføre lyd og billede fra din computer med et VGA-kabel, men billedkvaliteten kan have svært ved at følge med. Så HDMI is your friend.
De fleste hjemmebiograf-ejere vælger at have TV-signalboks og fladskærm til at se TV-Avisen og andre programmer, der hører dagligdagen til. Årsagen er de dyre projektorlamper, der skal udskiftes løbende. Tænd- og sluk-manøvrerne slider også på projektoren, hvilket i det lange løb gør det mest omkostningseffektivt at tilkøbe udstyr til TV-kigning.
Insisterer du på at bruge dit hjemmebiograf setup til at se TV, så kan det klares ved at købe en Blue-Ray afspiller med harddisk og en TV-tuner, der kan modtage og sende signalet til din afspiller. Vil du videre ad den vej, skal du iøvrigt også indtænke placeringen af din TV-tuner og evt. kabling til den enhed, der modtager dit TV-signal.
Generelt anbefales det at gå efter så mange HDMI-porte som muligt fra din reciever, så du kan udnytte surround sound fra så mange enheder som muligt. Idag kommer spillekonsoler og blue-ray afspillere typisk med den eftertragtede lyd.