Hvordan vælger man den rette skærm til sin projektor?
Måske har du netop pakket din første laserprojektor ud, eller du er tæt på at købe din favorit. Under alle omstændigheder skal du have valgt den rette skærm for at få det maksimale udbytte af dit køb. Det er nemlig sådan, at en dårligt valgt skærm kan ødelægge billedkvaliteten fra enhver projektor, uanset pris og kvalitet.
Man kan sige, at det er ligesom med højtalere. Den lyd, der sendes til højtaleren, kan være nok så fantastisk. Hvis højtaleren er noget skrammel, modtager dit øre også skrammel. På samme måde er det med projektorer til at kaste billedet op mod væggen og skærmene til at vise billedet.
Denne guide giver dig de vigtige ting at have styr på, når du vælger skærme til projektorer, hvor lysets skarphed eller styrke (lumens) ligger i den høje ende. Guiden kan også bruges til de mindste projektorer fra fx JCV, Panasonic og Epson, med lumens helt ned til 1000 lumens og endnu mindre, hvis du benytter apparaternes mulighed for at øge lysstyrken.
Som tommelfingerregel gælder, at hvis du ønsker at benytte en projektor med en lumens højere end 1500, så er denne guide helt uundværlig. Har du projektor, der bruger DLP-teknologien til at frembringe billedet, så varierer lysstyrken rigtig meget. Både mærker som Optoma, Panasonic, BenQ og Acer med DLP-teknologi kan have problemer, så her må du igen tjekke deres indstillinger. Hvis de kan sættes op til at lyse med styrke fra 1200 lumens og opefter, så kan denne guide hjælpe dig.
Og endelig så kan du se helt bort fra denne guide, hvis du har investeret i en lille lommeprojektor, der skal bruges på et lille kontor til to mand. Blot skal du som altid huske, at jo mørkere rummet er, jo bedre gengives farverne, kontrasten og lysstyrken.
Trin 1: Beslut dig for et budget
Grundlæggende gælder, at jo sværere opgaven er, jo flere penge skal du have op af lommen. Opgavens sværhedsgrad afhænger af mængden af lys i rummet, hvor du vil bruge din projektor. Meget dagslys giver store udgifter til lærred. Huleagtige rum hvor du kan lukke lyset helt ude, giver dig næsten helt frit slag mht budget.
De fleste mennesker ønsker at have deres projektor i et stuelignende rum med nogle vinduer og en vis lyskontrol i form af lamper, der kan slukkes, og gardiner, der kan trækkes for. Det er altså ikke muligt at lukke dagslyset helt ude. Det øger behovet for lærreder, der frasorterer omkringliggende lys optimalt, hvilket man skal være indstillet på at betale for. Denne type lærreder ligger typisk i prislejet mellem 5-15.000 kr, hvis vi taler om lokaler i stuestørrelser, og vokser markant i pris i takt med rummets størrelse.
Mange ønsker også at kunne rulle lærredet op, når der ikke skal ses film, så læg 1-2000 kr oveni til betjeningsmuligheder og automatik.
Trin 2: Udvælg et rum
Hvis du bygger hjemmebiograf i et rum med lysindfald fra vinduer, har du brug for en skærm, der evner at optage så lidt af dagslyset som muligt. Kik efter skærme, der er grå og bygget til at opnå så høj kontrast som muligt ved at frasortere så meget udenoms lys som muligt. De er dyre og selvom fx den nyeste StewartFilmScreen Firehawk G4 introducerer et nyt, forbedret materiale på markedet, så er der stadig ingen skærme, som kan kompensere helt og fuldt.
Det allerbedste sted til din hjemmebiograf er et rum uden direkte sollys. Nummer 1 er derfor stadig det dedikerede biografrum uden vinduer, hvor du kan placere stole, lærred, lyd og projector i perfekt indbyrdes harmoni.
Hvis du dedikerer et helt rum til biograf uden vinduer, kan du også kikke efter hvide skærme.
Trin 3: Valg af væg til lærredet
Du skal bruge en stor mørkmalet væg. En væg modsat indgangen til rummet er optimalt.
Væggen skal kunne rumme et lærred (skærm), som er placeret 60 til 90 centimeter fra gulv til nederste kant. Dog skal du nok have lærredet hævet, hvis du har flere stolerækker der er placeret forskudt i højde. Her må du prøve dig frem. På den nederste stolerække er det ubehageligt at kikke længe på lærredet, hvis personen skal lægge nakken mere end 15 grader tilbage.
Det kan også være, at der skal stå et møbel, et anlæg eller højtalere under. I så fald skal der naturligvis være plads til det.
Vi anbefaler, at du i første omgang blot markerer med tape på væggen, hvor du ønsker dit lærred skal hænge. Når projektoren er oppe, og du har set et par film, kan du finjustere lærredets placering og foretage den endelige opsætning med boremaskine og skruer.
Trin 4: Lærredets størrelse og dimensioner
Jo flere mennesker der skal kunne se ordentligt, jo større skærm.
Når du vil skabe hjemmebiograf-stemning, skal du som minimum kikke efter lærreder, der er over 2 meter bredde. Vær iøvrigt opmærksom på at mange producenter oplyser diagonalmål, altså lærredets mål fra øverste højre hjørne til nederste venstre hjørne.
Vælg formatet 6:9 så har du samme format som biograffilmene, og du har friheden til at vælge 4:3, hvis behovet opstår, – og din projektor kan vise i det format.
Trin 5: Få styr på om lærred og projektor er et godt match
Til sidst inden køb laver du et ekstra tjek på om dit foretrukne lærred er det rette match til din projektor. Du skal nu have lommeregneren frem og udregne din throw ratio. Det gør du ved at dividere dit lærreds bredde (ikke diagonalen) med afstanden fra projektor til skærm.
Det mest praktiske er imidlertid at tjekke din projektors throw ratio og regne dig frem til den bedste placering med den.
Eksempel 1: Du kender din skærms bredde, men har brug for at vide, hvorlangt tilbage du skal placere projektoren.
Hvis skærmen er 7 feet bred og projektorens throw ratio er 2.0 – 2.4:1 (throw ratio er typisk et interval, da de fleste projektorer har zoom lenses) så kan du placere din projector et hvert sted mellem 14 til 16.8 feet væk fra lærredet. (7 x 2 og 7 x 2.4 = 14-16.8)
Eksempel 2: Måske kender du ikke dit lærreds bredde, men kender rummet størrelse.
Din projektor kan placeres 15 feet væk fra lærredet. Du kan se, din projektor har en throw ratio på mellem 1.8 til 2.22:1. Din skærm skal derfor være mellem 6.76 og 8.33 feet bred. (15 / 2.22 og 15 / 1.8 = 6.76 til 8.33)